I capichiovi cu pipu amaru
Quannu ‘u tartanu pigliàviti i capichiovi (sicciarèddi, purpitèlli, vromicèddi, totamèddi e calamarèddi) mamma si scialàviti, n’ accattàviti menzu chilu e ncì mitti’ cchiù di ‘n ura sulu pe ‘i pulizzà po’, ‘i sfrjiti ‘inta l’ogliu ‘i trappìtu cu ‘a cipudda, ‘u pitrusìnu, l’agliu, ‘na cucchiara china ‘i pipu duci e ‘na punta ‘i cucchiara ‘i pipu amaru. ‘I salaviti e ‘i facì coci finu a quannu ‘u zucu s’asciugaviti. ‘A cosa bella ériti ca quannu arravugliavisi i maccaruni cu a furcina, ‘a ‘intu ncì capitàviti sempi unu o duje capichiovi ca ti dicriàvisi a mazzicà. Quannu eru cchiù picculu mi pungì lla lingua ma mi ‘i futtìa ‘u stessu.
Le seppioline con peperone amaro.
Quando con le tartane si prendevano le seppioline (seppiole, polpetti, seppioline, totanetti e calamaretti) mamma si scialava. Ne comprava mezzo chilo e ci metteva un’ora solo per pulirle poi, le soffriggeva in olio di frantoio insieme con la cipolla, il prezzemolo, l’aglio, un cucchiaio di peperone macinato dolce e una punta di cucchiaio di peperone amaro. Le salava r le faceva cuocere fino a sugo ristretto. La cosa bella era che quando attorcigliavi i maccheroni con la forchetta, in mezzo capitavano sempre uno o due seppioline che era un piacere masticare. Quando ero più piccolo mi pungeva la lingua ma li trangugiavo lo stesso.
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